Skip to content

Glas soorten

Isolatieglas

Isolatieglas omvat alle soorten glas die een betere isolatie bieden dan enkel glas. In de regel bestaat isolatieglas uit meerdere glaslagen met daartussen lucht, gas of een vacuüm. Hoewel isolatieglas vaak bestaat uit twee glaslagen, zijn er ook varianten met drie glaslagen, bekend als triple glas. Hoog rendement isolatieglas werd de volgende stap in isolatieglas ná het standaard dubbelglas. Door een luchtvulling te vervangen door een gasvulling werd de geleiding van binnen naar buiten vermindert. Dit bracht een directe verbetering mee in de isolatiewaarde. Door warmte coatings toe te passen in de ruit, werd er nog een stap in de isolatie prestatie behaald (HR+, HR++). Deze kaatsen de warmte terug de woning in. Door het gehele pakket uit te breiden met een derde ruit werd de isolatie prestatie opnieuw verbeterd, ook wel HR+++ of triple glas genoemd.

Vacuümglas

Vacuümglas is een revolutionaire stap op het gebied van (glas)isolatie. Vacuümglas is extreem dun isolatieglas waarbij twee glasplaten worden gescheiden door een vacuümruimte. Anders dan bij traditioneel isolatieglas, waar edelgas of lucht wordt gebruikt, beperkt een vacuüm elke vorm van geleiding. Hierdoor kan een extreem goede geluids-en warmte-isolatie behaald worden met minder materiaal dan bijvoorbeeld bij HR++ of triple glas. Dit maakt het glas buiten de hoge isolatiewaarde ook een stuk duurzamer in materiaal gebruik. De microscopische afstandhouders zijn inherent aan vacuümglas en voorkomen dat de twee glasplaten imploderen tijdens het vacuümproces.

Monumentenglas

Monumentenglas, ook wel bekend als historisch glas, wordt gebruikt bij het restaureren of renoveren van historische gebouwen en monumenten. Kenmerkend voor monumentenglas is de golvende vertekening, ontstaan uit de getrokken glastechniek daterend uit de 19e en 20ste eeuw. Door dit monumentale glas toe te passen kan de authentieke uitstraling behouden blijven en een flinke besparing op energie- en onderhoudskosten gewonnen worden.