Dubbel glas, HR glas en triple glas
Minder kou door je ramen?
Vervang enkel en dubbel glas door HR++ of triple glas. Je houdt de warmte binnen en het wordt stiller in huis. En het is goed voor je energierekening en het klimaat. Maar wanneer vervang je het glas en waardoor? Wat kost het en wat levert het je op?
HR++ en triple glas...
Wat betekent het eigenlijk? Het woord zegt het al: enkel glas bestaat uit 1 laag glas en isoleert niet, dubbel glas bestaat uit 2 lagen en isoleert matig. HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het heel goed isoleert. Triple glas bestaat uit 3 glasplaten met een coating en isolerend gas waardoor het super goed isoleert.
Kosten en besparingen
Wat is HR-glas?
HR-glas is een afkorting van hoogrendementsglas. HR-glas bestaat uit 2 of 3 glasplaten met daartussen een ruimte (de spouw). Bij HR en HR+ glas zit er gewone droge lucht tussen de glasplaten. Bij HR++ en triple glas zit er een edelgas tussen de glasplaten (meestal argon). De lucht of edelgassen in de spouw zorgen voor de isolatie. Edelgassen isoleren beter dan droge lucht.
Bij alle soorten HR-glas zit er op de glasplaat aan de kamerkant ook een onzichtbare coating (laagje), die de isolatie nog meer verbetert. Vandaar de aanduiding HR: hoog rendement. De coatings weerkaatsen namelijk warmte, terwijl ze licht doorlaten
Hoe meer plussen, hoe hoger de isolatiewaarde
Elke keer als experts nieuw glas ontwikkelen en op de markt brengen, wordt de isolatiewaarde hoger. Eerst kwam er HR-glas (hoog rendementsglas). Toen dat verbeterd werd, kwamen er plussen achter: na HR kwam HR+ en HR++. Dit is allemaal nog dubbel glas, dus met 2 glasplaten. Bij triple glas is er een extra glasplaat bij gekomen: triple glas heeft dus 3 glasplaten. Vandaar dat triple glas ook wel drievoudig of driedubbel glas wordt genoemd. HR++ triple glas heeft coatings en edelgasvulling die de isolatiewaarde verbeteren. Dit wordt ook wel HR+++ glas genoemd, maar dat is geen officiële term: let dus op de U-waarde van het glas: 0,4 – 0,7. In het algemeen geldt, hoe meer plussen, hoe hoger de isolatiewaarde.
Zonwerend HR-glas
Er is ook zonwerend hoog rendement glas: ZHR++ dubbel of triple glas. Dit is HR-glas met een extra zonwerende coating op de glasplaat aan de buitenkant. Zonwerend glas laat minder zonlicht door en is koeler in de zomer, maar in de winter profiteer je minder van de zon dan met HR++ glas. Je kan daarom beter kiezen voor HR++ glas met zonwering aan de buitenkant van je huis dan voor ZHR++ glas. Zo houd je de warmte van de zon beter tegen in de zomer en benut je hem beter in de winter. ZHR++ dubbel glas is vooral handig op plaatsen waar buitenzonwering moeilijk toe te passen is, zoals in de hoogbouw. In gewone woonhuizen is het geen aanrader.
Isolatieglas en het milieu
Isolatieglas is goed voor het klimaat: je verbruikt minder energie en daardoor komen er minder broeikasgassen in de lucht. In een gemiddelde hoekwoning kun je zo’n 480 m3 gas per jaar besparen als je al het enkele glas vervangt door HR++ glas.
De productie van HR++ glas kost natuurlijk ook energie. Maar je bespaart met HR++ glas door de jaren heen zo veel energie in huis dat dit de productie-energie ruimschoots goedmaakt. De edelgassen (zoals argon) en coatings in triple glas en HR++ glas zijn onschadelijk voor de gezondheid en het milieu.